Túlzottan zihál a testmozgás után

A túlzott lélegzetvétel, vagy a légszomj duzzadása a testmozgás után egy olyan betegség, mint például a testmozgás által kiváltott asztma vagy szívbetegség okozhatja. Ez egyszerűen azt is jelezheti, hogy nincs formája vagy túl intenzíven gyakorolt ​​a fizikai képességedre. Ha orvosa megállapítja, hogy nincs olyan súlyos egészségügyi problémája, amely megtiltja a rendszeres edzést, akkor a legnagyobb egészségügyi előnyökkel jár a gyakorlás során olyan ütemben, amely nem okoz túlzott lélegzetet.

Az egyik olyan állapot, amely a testmozgás után nehézségeket okozhat, a testmozgás által kiváltott asztma vagy az EIA. A környezeti hatásvizsgálat tünetei előfordulhatnak néhány órával az edzés után, vagy akár néhány órával, és magukba foglalják a légszomjat, a zihálás, a köhögés és a torokfájás. Egy EIA-támadás során a légzőszervi reakció a testmozgásra reagál, ami megnehezíti a lélegzést. Ha hajlamos erre a feltételre, az EIA-támadást hosszas aerob testmozgás, hideg időjárás, piszkos levegő vagy betegség esetén lehet kiváltani. Ha orvosa megállapítja, hogy az EIA a testmozgás után lélegzettelenségének oka, előfordulhat, hogy olyan gyógyszereket ír elő, mint a bronchodilatátorok, az allergiás gyógyszerek, a szteroidok vagy más, amelyek segítik a jövőbeni támadások megelõzését.

A fizikai aktivitás következtében fellépő légzési elégtelenség jelezheti az alapállapotot is. A légzést, különösen akkor, ha mellkasi fájdalommal jár együtt, a testmozgás után szív-és érrendszeri megbetegedés okozhatja, amely a véredényeket szűkre vagy akadályozódásra készteti, blokkolja a vér áramlását a szívéhez. A szív- és érrendszeri megbetegedések súlyosságától és progressziójától függően anginát, szívrohamot, stroke-ot vagy szívelégtelenséget okozhat. Egyéb szívbetegségek, beleértve a veleszületett szívhibákat vagy cardiomyopathiát is, a könnyű testmozgásnak köszönhetően lassan lélegezhetnek. Az erőteljes intenzitású mozgás különösen veszélyeztetheti a szívbetegség kockázati tényezőit, beleértve az időseket, az ülő embereket, a cukorbetegeket és a magas vérnyomású embereket.

Ha nincs mögöttes egészségi állapota, akkor a súlyos, gyors légzés a testmozgás után általában azt jelzi, hogy a képességeidhez képest nagy intenzitással dolgozik. Az Amerikai Szív Szövetség szerint, ha gyorsan lélegzetelállítóan lélegzetezhet a gyakorlásból, különösen, ha meg kell állítanod a gyakorlást, hogy elkapd a levegőt, valószínűleg túl keményen dolgozol. Ahhoz, hogy a legjobban kihasználhassák a testmozgásból származó előnyöket, jobb, ha olyan intenzitással dolgozik ki, amely megemeli a pulzusszámát és a lélegzetét, de nem okoz túlzottan rugalmasságot és kilépést. Kifejezetten megfelelő intenzitással dolgozik, ha a célzott pulzusszám tartományban van: a maximális pulzusszámának 50-85 százaléka. Ha elég légzésed van ahhoz, hogy beszélgetést folytasson gyakorlás közben, de nem elég ahhoz, hogy énekeljen, akkor valószínűleg ezen a tartományon belül dolgozik az AHA szerint.

Fontos, hogy sürgősségi orvosi kezelést kapjon, ha a légszomjat mellkasi fájdalom, szabálytalan szívverés vagy ájulás kísérte. A 911-et akkor is hívnia kell, ha annyira lélegzetük van, hogy nehezen tud járni és beszélgetni. Bár a mozgás jó módja a szívbetegségek és más krónikus betegségek megelőzésében, az AHA azt javasolja, hogy keresse fel orvosát mielőtt elkezdené edzésprogramját, ha középkorúak vagy idősebbek vagy, és hosszú ideje nem dolgoztak, korábban Szívelégtelenségben diagnosztizált, vérnyomáscsökkentő gyógyszert szed, vagy ha enyhe fizikai erőfeszítés után rendkívüli légszomjat érez.

Gyakorlás által kiváltott asztma

Szíves állapotok

Gyakoriság intenzitása és lélegzetvétel

Mikor kell látni egy orvost?