Magas kalcium gyermekeknél

A gyermekeknek kalcium szükséges a csontszövet építéséhez, de a túl sok kalcium káros lehet. A felesleges vér kalcium, vagy hypercalcaemia, a vesék rendkívül keményen dolgozik a túlterhelés eltávolításában. Az ilyen magas szintek vesekövek képződéséhez vezetnek. A táplálkozás önmagában nem mindig a magas kalcium szintje. Néha a magas kalciumszintet a genetika, a rák vagy a betegségek okozzák.

Kalciumkövetelmények

A kalcium fontos ásványi anyag, amelyet az emberi szervezetnek egészséges csontokat kell építenie, vérrögképződést, kontrakciós izmokat és segítenie kell az idegeket üzenetek küldésében. Csak a természetben áll rendelkezésre, és a szervezet nem hozhatja létre. A D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását. Az élelmiszer a kalcium legjobb forrása, de a kalcium kiegészítés alternatívát kínál. A test által szükséges kalcium mennyisége nő, ahogy a gyermek nő. A 1-3 éves gyermekeknek napi 500 mg-ra van szükségük, míg a 9 és 18 év közöttieknek 1,300 mg-nak kell lenniük. A túlzott kiegészítés növeli a gyermekek egészségügyi problémáinak esélyét.

Kalcium-kiegészítők

A kalcium-kiegészítők különböző mennyiségű elemi kalciumot tartalmaznak kalcium-karbonát vagy kalcium-citrát formájában. Az egyéb kalciumformákkal kiegészített élelmiszerek tartalmaznak glükonátot, laktátot és foszfátot. A megerősített gyümölcslevek kalcium-citrát-malátot tartalmaznak. A szervezet által abszorbeált kalcium mennyisége függ az elemi kalcium elfogyasztott mennyiségétől. A hypercalcaemia ritkán étrendi vagy kiegészítő kalciumból ered, de az elemi kalciumban tolerálható szinteket kell mérni.

Kapcsolat a hormonokkal

A vér kalcium elsődleges szabályozói a mellékpajzsmirigy hormon és a kalcitonin. A vér kalciumszintje csökken, a mellékpajzsmirigyek több parathyreoid hormont termelnek. A mellékpajzsmirigy hormon stimulálja a csontokat, hogy felszabadítsa a kalciumot, és az emésztőrendszert, hogy felszívja a kalciumot. Mivel a kalciumszint emelkedik, a pajzsmirigy termel kalcitont, amely ellensúlyozza a kalcium felszabadulását és felszívódását. A gyermekek magas kalciumszintjének elsődleges oka a hyperparathyreosis vagy a túlzott mértékű mellékpajzsmirigy. Egyes gyógyszerek, például a lítium és a diuretikumok, növelhetik a mellékpajzsmirigy hormon felszabadulását.

Rák és egyéb betegségek

Egyes rákos daganatok olyan fehérjéket termelnek, amelyek utánozzák a parathormon hormonokat, ezáltal stimulálva a kalcium felszabadulását. Emellett a csontszövetben lévő rák fokozott kalciumkibocsátást eredményezhet. Az olyan gyulladásos megbetegedések, amelyek növelik a vér D-vitamin szintjét, növelhetik a kalcium felszívódását, és a hipokalciurikus hiperkalcémia által okozott genetikailag öröklődő betegség megnöveli a vér kalciumát a hibás kalciumreceptorok miatt. Az immobilitást okozó betegségek másodlagos hatásai növelik a csont-kalcium felszabadulást a súlyt hordozó testmozgás hiánya miatt.

szövődmények

A kezeletlen hiperkalcémia különböző testrendszeri szövődményeket okoz. A felesleges kalciumot kibocsátó csontok vékonyabbak és hajlamosak a törésekre. A hypercalcaemiában szenvedő gyermekek fokozhatják a gerinc görbületét és a rövid termet. A kalcium-kristályok felhalmozódhatnak a vesékben, és veseköveket okozhatnak. A túlzott mértékű kalcium károsítja a vese képes vér megfelelő szűrésére, ami vesebetegséget okoz. Még az idegrendszeri és a szívrendszerek is érintettek, amikor dementia, zavartság és szabálytalan szívverések jeleit mutatják.

Az első kezelési lehetőség a hidratáció. A folyadék áramlásának növelése a veséken keresztül hígítja a vér kalciumát, így kevésbé valószínű, hogy károsítja a vesét. A diuretikumokkal végzett kezelés ugyanúgy működik, a folyadék áramlását a veséken keresztül. A biszfoszfát-gyógyszerek gátolják a csontok lebomlását, és a kalcitonin hozzáadása csökkenti a kalcium felszívódását. A D-vitamin magas szintjének glükokortikoidokkal való kezelése csökkenti a kalcium felszívódását is. Ha a vesék károsodtak, a hemodialízis eltávolítja a felesleges toxinokat és a kalciumot a vérből. Miután a vér kalciumszintje visszatér a normális szintre, meg kell vizsgálni az alapjául szolgáló okokat.

Kezelési lehetőségek