Ivott-e az étkezés közben az emésztést?

Különböző gondolatiskolák léteznek arról, hogy fogyasztás közben enni vagy sem, előnyös vagy káros az emésztési folyamatra nézve. Az evés előtti és utáni ivóvíz egyértelműen segíti az emésztési folyamatot, és a MayoClinic.com szerint is, ha ivás közben iszik, segíthet. Mi mást tehetsz, és mikor iszol, kicsit más lehet a dolgokra. Az alkohol és a savas italok eltérő hatásúak lehetnek.

A nyál hatása

Az emésztési folyamat a szájban kezdődik. A nyálban levő vegyi anyagok segítenek enyhíteni az ételeit, miközben rágja, és felkészíti a gyomrára való átjutást. Lehetséges, hogy az ivás, ha eszel, hígíthatja a nyálat, de nem annyira, hogy ez különbséget tenne a teljes emésztési folyamatában, feltéve, hogy vízzel ragaszkodik. A víz segít a nyálmirigyekben nagyobb nyálban. Ezzel ellentétben az alkohol, vagy bármi savas, egyenletes élelmiszer, kiszáradja a nyálat, amelyet a mirigyek már termeltek.

A gyomorra gyakorolt ​​hatás

Ha az étel eléri a gyomrot, ha már folyadék van, akkor segít feloldani az ételét. Az Ottawa West Nutrition (OWN) azt jelzi, hogy a legjobb étkezés előtt inni, mert ha ételt készítesz, akkor gyengéd gyomornedveket hígíthat. Ezek a gyümölcslevek fontos szerepet játszanak abban, hogy megölik az összes olyan baktériumot, amely az élelmiszerben megtalálható, és a gyomorizmuk összehúzódásán keresztül porlasztják az ételt egy olyan anyagba, amelyet a gyomrod könnyedén be tud táplálni a vékonybélbe.

A májra gyakorolt ​​hatás

A májra is szükség van bőséges vízzel, hogy megfelelően végezhesse munkáját. Miután mikroszkópos élelmiszer-részecskék átjutnak a belekből a véráramba, a vér átviszi ezeket a tápanyagokat a májába. Májja elosztja őket a test többi részéhez. Elhatározza, hogy mit tartson a későbbi felhasználásért és az azonnali energia átadásához, és ehhez a vízhez megfelelő víz szükséges. De az eljárás többet jelent a megfelelő hidratálással szemben, nem csak a vizet vagy folyadékokat, amelyeket testének ad meg, miközben eszel.

tippek

Bár az OWN azt jelzi, hogy fél órával azelőtt kell inni, a MayoClinic.com azt jelzi, hogy az ivóvíz az étkezés közben nem befolyásolja a gyomor gyomornedvét. Nem elegendő folyadékot adni a szervezetnek, sokkal nehezebb az emésztésnél, mint az étkezés közben. Az ivás közben enni is segíthet “lenyomni” az ételt, amelyet nem rágtál meg megfelelően, de a gyors és gulping folyadék enni a probléma orvoslására vezethet, ami a bénulás, a kellemetlen levegő felszaporodása az emésztőrendszerben vagy akár fulladás. Ha az ételeidet iszik, akkor mindig a legjobb, ha lassan csinálod és alaposan rágni.