Mennyi sárgarépalé túl sok?

A sárgarépa lé rendkívül magas az A-vitaminban és nagy mennyiségben tartalmaz más tápanyagokat, mint például a K-vitamint és a káliumot. Bár potenciálisan túladagolhat bizonyos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ezek a tápanyagok még nagyon nagy dózisok esetén is ártalmatlanok. Ez azonban nem jelenti azt, hogy annyi sárgarépaléteget iszol, amennyit csak akar. Mivel a sárgarépalé sok cukrot tartalmaz, próbáljon meg több napot sem egy pohárral inni.

A-vitamin

Az A-vitamin ajánlott napi bevitele 900 mikrogramm a férfiaknál és 700 mikrogramm a nők esetében. Mivel 1 csésze sárgarépa lé 2,256 mikrogramm A-vitamint biztosít, egyetlen adag 2-3-szor többet tartalmaz, mint egy nap. Hosszú távon az ilyen magas A-vitamin bevitel karotenodermiát okozhat. Ez az ártalmatlan állapot azt eredményezi, hogy a bőröd sárga-narancssárgán fordul el, ami akkor megy el, ha ideiglenesen leáll a sárgarépalé.

Cukor

A szervezet képes tolerálni a vitaminok, ásványi anyagok és egyéb tápanyagok rendkívül magas bevitelét a sárgarépalépről. Például nem okoznak káros mellékhatásokat akkor sem, ha 30-szor annyi A-vitamint fogyasztanak, mint amennyire szüksége van. Azonban 1 csésze sárgarépalé több mint 9 gramm cukrot biztosít. Mivel a magas cukorbevitel növelheti a cukorbetegség és az elhízás kockázatát, a Harvard Közegészségügyi Iskola azt ajánlja, hogy naponta egy pohár gyümölcslére korlátozzuk.