Mennyi béta-karotin van a sárgarépában?

A sárgarépa tápláló kiegészítése lehet a tápláléknak, mivel alacsony a kalória, de fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. A tápanyagok közül a sárgarépa a béta-karotin, egy antioxidáns, amely karotinoidnak minősül. Ez egyfajta táplálékvegyület, amely nemcsak a sárgarépában, hanem a squashban, a spenchben, az édesburgonyában és a paprikaban is jelen van.

Mi a béta-karotin?

A MayoClinic.com szerint a béta-karotin azért nevezik el, mert először a sárgarépában fedezték fel. A béta-karotin egyike a három ismert karotinoidnak, az alfa- és a gamma-karotinnal együtt. Ezek a vegyületek segítenek abban, hogy az élelmiszerek megkülönböztethető színűek legyenek és antioxidánsokként működjenek, védve a szervezetet az oxidatív károsodástól. A béta-karotin átalakítható retinol-ként is, amely az egészséges látás szempontjából nélkülözhetetlen tápanyag, vagy az A-vitamin, amely biztosítja a megfelelő csontképződést és a reproduktív rendszer működését.

Béta-karotin a sárgarépában

A sárgarépa gazdag béta-karotinforrás, hiszen minden 100 g nyers sárgarépa 8,285 mcg tápanyagot biztosít. A MayoClinic.com szerint mindössze 1800 mcg naponta kell fenntartania az egészséges A-vitamin szintet, így 100 g sárgarépa több mint elegendő béta-karotint biztosít. A béta-karotin zsírban oldódik, vagyis zsírral kell enni ahhoz, hogy a szervezet megfelelően felszívja a karotinoidot.

Béta-karotin előnyei

A MedlinePlus beszámol arról, hogy a béta-karotin alkalmazása számos lehetséges körülmény lehetséges kezelésének, bár a kutatás azt mutatja, hogy ez nem hatásos mindezen kezeléseknél. A webhely megjegyzi, hogy a béta-karotin hatásos bizonyos érrendszeri megbetegedések által okozott érzékenység kezelésére, és hatásos lehet az emlőrák, a makula degeneráció, a leégés, a petefészekrák és a terhelés által kiváltott asztmás rohamok kockázatának csökkentésére.

Egyéb tápanyagok a sárgarépában

A sárgarépa többféle tápanyagot biztosít a béta-karotin kivételével. Rózsaszerűek, mindegyikben 3 g, és 320 mg káliummal. Ez az elektrolit napi ajánlott bevitelének 16 százaléka, ami elősegíti az idegrendszer, az izmok és a szív megfelelő működését. A sárgarépa magas az A-vitamin és az alfa-karotin, de alacsony a kalória, hiszen 100 g nyers sárgarépa csak 41 kalóriát tartalmaz.