Hogyan lehet kiszámítani, hány szénhidrát adagonként egy táplálkozási címkén

A szénhidrátok, mint a fehérje és a zsír, azok a tápanyagok, amelyekből energiát kapunk. A cukor egyszerű szénhidrátot biztosít, míg a keményítő és a rost összetett szénhidrátokat biztosít. Az előbbiek gyakran “rossz” szénhidrátoknak minősülnek, ám egyesek, például a gyümölcsökből és tejtermékekből származó termékek egészségesek. Azonban sok egyszerű szénhidrát és néhány összetett szénhidrát, például a finomított szemcsékből származó vegyületek gyors ütéseket és összeomlást okoznak a vércukorszintekben. Ezek rossz szénhidrátok. Bár a szénhidrátok rossz hírnévnek örvendenek az alacsony szénhidráttartalmú étrendeket támogató emberek körében, a kalóriák csökkentése, nem pedig a szénhidrátok csökkentik az étrendet. A jó szénhidrátok nélkülözhetetlen részét képezik az egészséges táplálkozásnak, és az ezzel kapcsolatos információk az élelmiszerek táplálkozási címkéjén találhatók.

A napi kalóriák 45-65 százaléka szénhidrátból származik. A “jó” szénhidrátok, beleértve a teljes kiőrlésű gabonát, a gyümölcsöt, a zöldséget és az alacsony zsírtartalmú tejelő termékeket, a lehető legnagyobb mértékben a lehető leginkább elérhetővé váljanak. Ezen kívül célul kell napi étrendenként legalább 14 gramm rostot kapni 1000 kalóriára.

Nézze meg a táplálkozási címke tetejét az ételeiben, hogy megállapítsa a kiszolgáló méretét. Mérje meg az ételeket mérőcsészékkel vagy kanalakkal, hogy pontosan tudja, hány adag szénhidrátszámítási célra.

A tápértékjelölésen olvassa le a zsír-, koleszterin- és nátriumadatokat, hogy megtalálja a szénhidrát tartalmat.

Vegye figyelembe az összes szénhidrátot, amelyeket grammban adnak meg. Jobbra, a címke azt is megtudja, hogy a tipikus 2000 kalóriás étrend ajánlott bevitele milyen hány százaléknak felel meg.

Szorozzuk meg a kiszámolt adagok számát a kiszabandó szénhidrátok grammonként. Például, ha 1 pohár étel 30 grammot biztosít, és Ön 1 1/2 csészét szolgál fel, 45 gramm szénhidrátot fogyaszt. Ha egy szelet kenyér 14 g szénhidrátot tartalmaz, és két darab szendvicset készít, 28 g szénhidrátot kap a kenyérből.

Ellenőrizze az összes szénhidrát alatt, hogy megnézze, mennyi a rostból származik, és hogy mennyi a cukor. Az előbbi szénhidrátjai jó szénhidrátok. Bár a cukrot néha egészséges ételekben kapják, korlátozzák a fogyasztását. Szorozzuk meg a rostot és a cukortartalmat az Ön által fogyasztott adagok számával, akárcsak a teljes szénhidrátokkal.