Élelmiszerek vastagbélrákos betegek nem szabad enni

A vastagbélrák egy általánosan diagnosztizált rák a férfiak és nők között. A terápia során sok rákos beteg fordul el az étkezéshez a kényelem és a gyógyulás érdekében. Az egészségügyi szolgáltató javasolhat bizonyos ételeket, amelyek elősegítik az egészséget és megakadályozzák a rák megjelenését. Keressen egy regisztrált dietetikust a legegészségesebb élelmiszer-opciókhoz és az Ön állapotához szükséges pontos kalóriaszinthez.

Vastagbél rák

A vastagbél szöveteiben jelentkező rák vastagbélrákként ismert. Számos különböző kockázati tényező van, amelyek hozzájárulhatnak az ilyen típusú rákhoz. A vastagbélrákos betegek többsége 50 évesnél idősebb. A vastagbélrák egyéb kockázati tényezői közé tartozik a család története, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a cukorbetegség és a magas zsírtartalmú étrend.

Diet Jelentőség

A vastagbélrákos betegek számos olyan táplálkozással kapcsolatos tünetet szenvedhetnek, amelyek az egészséget befolyásolják, például a testsúlycsökkenést, az étvágytalanságot és az ízváltozásokat. Ezért a megfelelő étrend elengedhetetlen a tünetek csökkentéséhez és az életminőség javításához. Az étrend, amely olyan ételekből áll, amelyek egészséges súlyt tartanak, és megakadályozzák a rák előrehaladását, előnyös lehet a rákos betegek számára. A táplálkozási korlátozások általában nem szükségesek, hacsak az egészségügyi szolgáltató nem ajánlja. A rákbetegeknek konzultálniuk kell egy nyilvántartott dietetikusral a legegészségesebb étkezési lehetőségekről a betegségük alapján.

Elkerülendő ételek

A rákos betegeknek az Országos Rákkutató Intézet szerint korlátozniuk kell az ételek telített zsír- és nátriumtartalmát. A magas zsírtartalmú ételek közé tartoznak a sült ételek, a vörös hús és a tejtermékek. A nagy mennyiségű nátriumot tartalmazó élelmiszerek közé tartoznak a kereskedelemben csomagolt és feldolgozott áruk, mint a konzerv levesek, crackerek, tésztafélék, fagyasztott vacsorák és ízesítők. Sok snack és sült áruk tartalmaznak nátrium- és transzzsírforrásokat, ezért azt is el kell kerülni. Feldolgozott sajtok és húsok, mint például az ebédlő, hot dog, sonka, szalonna és kolbász is tartalmaznak nagy mennyiségű nátriumot. A magas zsírtartalmú és magas nátriumot tartalmazó élelmiszerek mellett az alkoholt és a dohányt is el kell kerülni a vastagbélrákos betegek számára.

Elfogadható ételek

Az NCI a rákbetegek számára ajánl egy olyan növényi alapú étrendet, amely naponta legalább öt adag friss gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz. Néhány példa a gyümölcsökre: alma, banán, dinnye és bogyó. A sárgarépa és a zöld leveles zöldségek, pl. A spenót, a brokkoli és a spárga néhány jó példa a zöldségekre. A gyümölcsök és a zöldségek is táplálkozási forrásokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat biztosítanak. Az NCI jelentése szerint az egész gabonákban gazdag diéta csökkentheti a vastagbélrák kockázatát is. A teljes kiőrlésű kenyér, a tészta, a rizs és a gabonakészítmények jó eredménnyel szolgálnak az egész szemek és egyéb tápanyagok számára. A hal, hüvelyesek, diófélék és magvak biztosítják a fehérje és az esszenciális zsírsavak forrásait. Az UMMC szerint a halakban található omega-3 zsírsavak csökkenthetik a vastagbélrák kockázatát is. Az egész tejtermék kicserélhető sovány vagy alacsony zsírtartalmú tejtermékekkel.

Egyéb szempontok

Gondosan mossa meg a kezét az ételek elkészítése és kiszolgálása során. Sütés közben használjon olívaolajat vagy növényi olajat zsíron vagy vaj helyett. Olvassa el figyelmesen a címkéket az élelmiszertermék kiválasztásakor a nátrium- és zsírtartalom meghatározása érdekében. Az UMMC azt javasolja, hogy a vastagbélrákos betegek naponta 6-8 pohár vizet fogyasszanak és naponta legalább 30 percet gyakoroljanak. Ha vastagbél reszekcióra vagy kolosztómiára van szüksége, orvosa javasolhat további étrend-változásokat. Naponta öt-nyolc alkalommal kell egy kis ételt fogyasztani, magyarázza a Medline Plus, és elkerülje a sűrű ételeket, például a babot és más hüvelyeket.