A kalcium zavarja a clindamicint?

A kalcium, az alapvető táplálkozási ásvány, a szervezetben a legelterjedtebb ásványi anyag, 99 százaléka pedig a csontjaiban van, a Linus Pauling Intézet szerint. A fennmaradó rész szerepet játszik az idegimpulzusok és az izmok működésében, mivel elektrolitként vagy töltött ionrészecskékként működik. Az élelmiszerből vagy kiegészítőkből származó kalcium megzavarhatja az antibiotikumok bizonyos csoportjainak megfelelő felszívódását. Azonban a kalciumról nem ismert, hogy kölcsönhatásba lépett a klindamicinnel.

klindamicin

A kábítószer klindamicin az antibiotikum-osztályba tartozik, melyet lincosamidoknak neveznek. A klindamycin a rezisztens baktériumok növekedésének lassításával vagy megállításával jár, amelyek jellemzően tüdő-, bőr-, vér- és női reproduktív szerveket okoznak. A klindamicin egyéb alkalmazási lehetőségei lehetnek akne- vagy fülfertőzések kezelésére, és megelőzhetőek lehetnek az endocarditis vagy a szívbetegségek fertőzésére. Az adagolás a kezelt állapot alapján változik. A klindamycin helyi, orális vagy intravénás formában kapható.

Kalcium és antibiotikumok

Az osztályba sorolt ​​antibiotikumok, amelyek tartalmazzák a clindamicint, nem ismertek kalciummal való kölcsönhatásban. Az antibiotikumok kinolonjai és tetraciklinjei azonban kölcsönhatásba léphetnek a kalciummal. Amikor antibiotikumot ír elő, orvosa valószínűleg megmagyarázza az adott gyógyszerrel kapcsolatos potenciális kölcsönhatásokat és mellékhatásokat. A kalcium felvétele a megemlített antibiotikumokkal együtt lassíthatja a gyógyszer felszívódását a szervezetbe, csökkentve ezzel a baktériumölő hatását. Ha elválasztja a gyógyszert, attól az időtől kezdve, amikor napi kétszer vagy négy órán keresztül szedik a táplálékkiegészítőket vagy az ételeket, csökkentheti a kölcsönhatások kockázatát.

Clindamycin mellékhatások

A klindamycin mellékhatásai lehetnek, többek között hányinger, hányás, gyomorégés és ízületi fájdalom. Súlyos mellékhatások közé tartozik a bőrkiütés, csalánkiütés, hólyagképződés, légzési nehézség és a bőr vagy a szemek sárgulása. A klindamycin a hasmenés megelőzésére alkalmazott gyógyszerekkel vagy egyéb antibiotikum-osztályokkal is reagálhat. Ha klindamicin szedése közben mellékhatásokat észlel, jelentse azt orvosának.

További megfontolások

A kalciumban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a tejtermékek, a leveles zöldségek és a bab. Az élelmiszerforrásokból származó kalciumfogyasztás általában biztonságos, de meghaladja a napi ajánlott kalciumtartalmú táplálékbevitelt, növeli az egészségügyi szövődmények kockázatát. Ha kalcium-kiegészítőt szed, tájékoztassa kezelőorvosát, mielőtt új vényköteles antibiotikumot szed. Bár a klindamicinnel és kalciummal való kölcsönhatás nem gyakori, minden egyes személy másként reagál a gyógyszerekre. A kalciummal kölcsönhatásba lépő további gyógyszerek közé tartoznak a diuretikumok, a koleszterinszint csökkentő és a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek.