Méz és kiütések

A mézzel való érintkezés néha elkerülhető az édes, ragacsos természet miatt, de évszázadokon át a mézet a sebek és kiütések gyógyító tulajdonságaira használják. A mézet a világ legtöbb részén 2011-ben, az Egyesült Államok kivételével, a 2008-as “Journal of Neonatal Nursing” című cikk szerint a méz terápiás felhasználásairól szóló cikk szerint ismerik el.

édesem

A méz a virágok koncentrált nektárja, egy természetes anyag, amely nagyon hasonlít a gyümölcs összetételére, a BenefitsofHoney.com szerint. A nem pasztőrözött és szűretlen nyers méz tartalmazhat méhek pollenjét, méhszárnyas töredékeket és méhsejteket, és egészséges antioxidánsokkal rendelkezik – olyan tápanyagok, amelyek védik a sejteket. A pasztőrözött mézet fűtötték és szűrték, ami biztonságosabbá tette az Egyesült Államok Nemzeti Orvosi Könyvtára szerint, de a mézet kevésbé táplálja.

antibakteriális

Mivel a baktériumok egyre több gyógyszerrel szemben ellenállnak, a kutatók az antimikrobiális ágenseknek köszönik a mézet. Egy tanulmány, melyet az Oxford Journals Clinical Infectious Disease 2008-ban publikáltak a kutatók, azt találták, hogy az ellenőrzött körülmények között termesztett orvosi minőségű méz olyan sikeres antimikrobiális hatóanyagként működik, amely megakadályozza és kezeli a bőrfertőzéseit, Rezisztens baktériumok. Dr. Jane Hart kedves rajongója javasolja, hogy ezek a megállapítások a mézet a katéteres helyeken talált kiütések kezelésének köszönhetik.

Pelenkakiütés

A pelenka dermatitis vagy a pelenka kiütés a gyermekek 25-65 százalékát érinti, és a sikeres kezelések sok gondozó számára fontosak. A “Klinikai mikrobiológia és fertőzés” című, 2004-ben publikált kutatásban 12 csecsemőt hét napig kezeltek egyenlő mennyiségű mézzel, olívaolajjal és méhviaszral. A salvet naponta hétszer használják egy hétig, ami javítja a pelenka kiütést. A kutatók elismerik a méz savas és hidrogén-peroxid termelését néhány gyógyító erejéért, valamint a nitrogén-monoxid-szint növelésére.

Mézes allergia

Míg a mézet a fertőzés kiütésszerű kezelésére lehet használni, a méz is okozhat kiütéseket, ha közvetlen kapcsolatban áll vele, amíg allergiás. Ha mézes allergiája van és mézzel érintkezik, akkor akár csalánkiütés vagy bőrgyulladás léphet fel. A csalánkiütés, vagy a bõrön fellázódott nyálkahártya, viszketõ lehet, és duzzanatot okozhat. A kontakt dermatitis általában a bõr vörösségét jelenti, ahol az allergén érintkezésbe került, valamint a vízsugaras hólyagok, amelyek nagyságrendje lehet. A méz nem közös allergén, és a bőrgyógyász megtehet egy tapasztesztet, hogy megerősítse az allergiáját. Az antihisztaminok is segíthetnek, de az allergiák kezelésére vonatkozó információkért forduljon orvosához.