Hogyan kell gondoskodni a szájon belüli vágásokról a fogak közelében

A szájban történő vágások, különösen a fogak közelében gyakran az erőteljes fogselyemezés eredménye. A fogpiszkáló használatával éhes ételeket és ékszerek viselését is okozhatja a fogínyszövet sérülése. A súlyosabb szájkivágások, amelyek azonnali orvosi ellátást igényelnek, gyakran a sporttal kapcsolatos sérülések vagy ilyen traumatikus események, például az autóbalesetek miatt következnek be.

A vágások otthoni gondozása

A szájban lévő vágások gyorsan gyógyulnak, és a legtöbb esetben nem szükséges orvosi kezelés. De amíg a vágás meggyógyul, puha ételeket kell fogyasztania, elkerülve az ételeket és italokat, amelyek savasak vagy alkoholosak. Fontos, hogy a területet tiszta állapotban tartsuk az evés utáni öblítéssel és az érintett terület finom kefélésével egy puha, sörtéjű fogkefével. Az enyhe kellemetlen érzéshez, naponta néhány alkalommal öblítse le meleg sós vízzel – 1 teáskanál só és 8 uncia víz – gyakran segít. A gyógyító és megnyugtató tulajdonságai miatt az aloe vera néha elősegíti a gyógyulást és a fájdalomcsillapítást.

Mikor kell gondoskodni?

A nagy és tágas vágásokat, amelyek nem szakítják meg a vérzést, vagy a fog gyökerét, orvosnak kell látnia. Az orvosnak vagy a fogorvosnak meg kell vizsgálnia minden szennyeződést vagy törmeléket, vagy fertőzés jeleit, például vízelvezetést. A nagy darabokra szükség lehet a varratokra, hogy megakadályozzák az ínyszövet további károsodását, és védjék meg a fogak gyökerén lévő szöveteket. Ha a fogínyszövet túl vékony ahhoz, hogy varrni lehessen, a fogorvosnak szüksége lehet egy gumi-graftra. Kezelés után a fogorvos megadja Önnek az otthoni ápolásra vonatkozó utasításokat, amelyek között lehet a lágy ételek fogyasztása és sósvízzel való leöblítés.