Gyakorolja-e a vegyi anyagot az agyban?

A gyakorlat a legjobb gyógyszer az egészséges test és test számára. A rendszeres testmozgás nemcsak fizikailag előnyös, hanem emocionális és pszichológiai célokat is nyújt. Az edzés során számos különböző vegyi anyag szabadul fel az agyban, széles körű pozitív hatásokkal. Ezek a vegyi anyagok erőteljes hangulat- és lelkierősítő anyagok.

szempontok

A Duke Egyetem kutatói James A. Blumenthal és Michael A. Babyak 1999-es tanulmányában, a “Belső Orvosok Levéltárában” publikált tanulmány szerint 40 perc alatt, hetente három-öt nap alatt mérsékelt intenzitásúak, Tapasztalták a legnagyobb hangulatjavító előnyöket. Ezeknek a vegyi anyagoknak az agyba való felszabadulása olyan személyek között változik, akik ugyanolyan intenzitással gyakorolnak. Az aerob testmozgás rendszeresen, kényelmesen és következetesen, a megnövekedett kémiai felszabaduláshoz is kapcsolódott.

Az endorfinok

Az agyalapi mirigy az endorfinokat az elhúzódó, erőteljes testmozgás során felszabadítja. Úgy gondolják, hogy fájdalmas vagy stresszes ingerekre válaszul szabadulnak fel, az endorfinok csökkentik a testmozgással járó fájdalmat, így hosszabb és nagyobb intenzitásúak lehetnek. Más endorfin hatások közé tartozik a csökkent stressz, az eufórikus érzések, amelyeket gyakran utókezelésnek, csökkent étvágynak és jobb immunválasznak neveznek.

A szerotonin

A szerotonin egy újabb neurokémiai úton szabadul fel a testmozgás során. A szerotonin természetes hangulatjavító. Ha a szerotoninszint emelkedik, a depresszió tünetei csökkenthetők. Simon N. Young, a “Journal of Psychiatry and Neuroscience” főszerkesztője beszámol arról, hogy az alacsonyabb szerotoninszintű emberek negatív fizikai hatásokat is tapasztalhatnak a depressziós hangulatban, például a szívbetegségek fokozott kockázatával.

Brain-eredetű neurotróf faktor

Agyi eredetű neurotróf faktor, a BDNF néven ismert neurotranszmitter, amelyet úgy találták, hogy a testmozgásra válaszul felszabadul az agyba. Kimutatták, hogy ez a vegyi anyag csökkenti a depresszió tüneteit. Dr. Gary Small, a PsychologyToday.com-nak írt beszámolók szerint ez az anyag is növeli az agyi egészséget és a memóriát.

Hatások

A rendszeres edzésből származó pozitív érzelmi hatások száma meglepő. Ezek a hatások magukban foglalják az önbecsülés javulását, a jobb hangulatot, a jobb memóriát és a mentális működést, valamint a stressz csökkentését. Dr. Small citi olyan bizonyítékokat, amelyek hasonló csökkenést mutatnak a depressziós csoportok között, akik gyakoroltak és az antidepresszáns gyógyszert szedő csoportok. További kutatások folynak ezeken a hatásokon.

Mint minden edzésprogram esetében, óvatosan járjon el, amikor hozzáfűzi vagy növeli edzésprogramját. Ha az egészségre gyakorolt ​​egészségügyi problémákkal vagy egészségügyi problémákkal kapcsolatos tapasztalatokról van szó, forduljon orvosához. Ne hagyja abba az előírt antidepresszáns gyógyszert anélkül, hogy először konzultálna orvosával.

Figyelem