Gluténmentes és candida diéta

A Candida egyfajta gomba, amely minden embernél jelen van, de a gyenge immunrendszer a candida egészségtelen növekedését idézheti elő, amely gombás fertőzéshez vezethet, például sportolók lábához, orális torkolatához és kötőhártya gyulladásához. A glutén egy olyan fehérjefajta, amely a gabonakészítményekben megtalálható, ami gyomorpanaszokat, gyulladást és fáradtságot okozhat a lisztérzékenységben szenvedőknek. A Candida-fertőzések és a lisztérzékenység nem közvetlen kapcsolatban állnak, bár hasonló élelmiszereket el kell kerülni gluténmentes vagy candida étrenden.

Mi a Candida?

A Candida egy gomba, amelyet minden ember oszt meg. A Candida azonban terjedhet és szájon át és genitális fertőzést okozhat. A Candida egy opportunista fertőzés, ami azt jelenti, hogy általában nem okoz fertőzést, mint egy egészségtelen gazda. A kompromittált immunrendszer a candida proliferációját okozhatja, amely nyilvánvalóan kiütések és irritációk formájában jelentkezhet, mint pl. A szteroidok, az antibiotikumok, a progeszteron krém és egyéb tényezők, például a cukor fogyasztás, a pubertás, a menopauza és a nehézfém mérgezés használata candida fertőzést okozhatnak.

Mi a glutén?

A glutén egyfajta fehérje, amely a szemekből, például a búzából, az árpából és a rozsból készült termékekben jelenik meg. A glutén egy ragasztószerű összetevő a gabonában és felelős a tészta elasztikus minőségének biztosításáért. A glutén allergiás reakciókat válthat ki az autoimmun betegségben szenvedő betegeknél, akiknek ismert a cöliákia. A lisztérzékenység az Egyesült Államok lakosságának 0,5-1% -át érinti, és tüneteket okozhat, mint például gyulladás, fogyás, súlygyarapodás, émelygés, hasmenés, puffadás és vérszegénység.

Candida Diet

A candida étrend olyan ételekből áll, amelyek gátolják az élesztő növekedését. A candida diétát a böjtölés, a zöldséglevek, a vastagbél tisztítása, ivás sok vízzel és a méregtelenítő gyógynövényes kiegészítéssel kezdődik. Az élesztő bevitelét korlátozzuk olyan élelmiszerekből, mint a kenyér, sajt, erjesztett ételek, alkohol, mindenféle cukor, méz, és az Ön állapota súlyosságától függően esetleg korlátozni kell a gyümölcsök bevitelét, mivel a gyümölcs sok cukrot tartalmaz. Egyél olyan ételeket, amelyek természetesen gátolják az élesztőképződést. Probiotikumok, amelyek a természetes joghurtokban a candida ellen irányulnak, mivel egészséges baktériumokat erősítenek a gyomrodban. A fehérjeforrások, mint például a hús, a tojás, a hal, a diófélék és a magvak segítenek csökkenteni a candida növekedését, valamint a zöld zöldségek sokaságát. Ne hagyja abba a keményítőtartalmú zöldségeket, például a burgonyát és az édes burgonyát, amíg a candida fertőzés fel nem tisztul.

Gluténmentes táplálék

A gluténmentes táplálék olyan, amelyben a glutén minden formája korlátozott, beleértve a glutént a feldolgozott élelmiszerekben. Az olyan ételek, mint a kenyér, a rozs és a zab korlátozottak. A zab, bár nem tartalmaznak glutént, olyan összetevőt tartalmaznak, amely hasonló ahhoz, és gyakran hasonló allergiás reakciót okoz. Más élelmiszerek, például a jégkrém és a ketchup gyakran glutént használnak stabilizátorként, ezért fontos, hogy csak meghatározott gluténmentes termékeket vásároljon. Keményítőtartalmú zöldségek, például burgonya, lencse és csicseriborsó megengedettek, valamint hajdina és graham liszt. A legtöbb alkoholos ital, kivéve a sört, gluténmentes diétán fogyasztható. Annak ellenére, hogy gluténben gazdag élelmiszerek készülnek, a szeszes italok, például a rum és a whisky készítéséhez szükséges desztillációs folyamat valóban eltávolítja a glutént, így glutén allergiás betegek biztonságosan fogyaszthatók.

Bár a glutén allergia és a candida nem közvetlenül kapcsolódik, a glutén alapú étrendből álló diéta mindkettőt okozhat. Ha Ön cöliákia vagy glutén allergia szenvedője, akkor minden glutén tartalmat korlátozni kell a diétájából. Ha candida szenved, akkor a legtöbb gluténbevonatú élelmiszer is kedvezőtlen hatással lesz rád. Míg a glutén nem okoz candida növekedést, a nagy mennyiségű cukor és élesztő a legtöbb kenyérben és a gluténben gazdag élelmiszerekben súlyosbítja a candida fertőzést.

Kapcsolódó élelmiszerek