Az élelmiszer gyakran úgy tűnik, hogy köhögni fog

A köhögés olyan reflex, amely akkor fordul elő, amikor a torka irritálódik. Ez bizonyos ételek fogyasztása után előfordulhat. Néhány emésztési körülmény, amely az étkezéshez kötődik, köhögést és egyéb tüneteket okozhat. Az orális allergiás szindróma, az ételallergia, a gastrooesophagealis reflux betegség és a torokfertőzés mind étvágyat kiváltó köhögési varázslatokat okozhat. A gyakran előforduló és nem távozó köhögés olyan állapot, amelyet orvosnak kell értékelnie. Kerülje az over-the-counter gyógyszereket, amíg orvosa nem látja.

Orális allergiás szindróma

Az orális allergiás szindróma torok irritációt és viszketést okozhat a torkában friss gyümölcsök, zöldségek és diófélék fogyasztása után. Ez az állapot gyakoribb az allergiás rhinitisben szenvedők körében, amit szénsavas láznak is neveznek. A tünetek közé tartozhat a száj, az ajkak, a torok vagy a nyelv viszketése vagy duzzanata. Ennek az állapotnak a tüneteit az okozza, hogy egyes pollenek keresztreaktivitása miatt allergiás vagy bizonyos élelmiszerekben található fehérjék. Például, ha allergiás a belélegzett nyírfüstre, akkor a Philadelphia Gyermekkórház szerint gyulladás, alma, őszibarack, mandula, dió és paprika fogyasztása után torokirritációt okozhat.

Általános élelmiszerallergia

Az általános ételallergia irritálhatja a torkát, vagy allergiás asztmás tüneteket okozhat, ami köhögéshez vezet. A szervezetben allergiás reakciót kiváltó ételt fogyasztva különböző vegyi anyagok szabadulnak fel, amelyek lágyrészekben gyulladást okoznak. Az ételallergia gyakori tünete a tüdő és a légutak gyulladása, az allergiás asztma. Ez az állapot okozza a köhögést, a zihálást, a légszomjat és a mellkasi fájdalmat, az Amerikai Asthma és Allergia Alapítvány szerint. Az allergiás reakciót kiváltó leggyakoribb élelmiszerek közé tartozik a búza, a szója, a tej, a tojás, a mogyoró, a diófélék és a hal, a University of Maryland Medical Center szerint.

Gastrooesophagealis reflux betegség

A gastrooesophagealis reflux betegség, melyet általában GERD-nek hívnak, olyan krónikus állapot, amely ismétlődő gyomorégéses és emésztési zavarokat okoz. A National Digestive Diseases Information Clearinghouse kijelenti, hogy ha gyomorégés gyulladása hetente több mint kétszer, akkor GERD-nek számít. Köhögés ez az emésztési állapot gyakori tünete, amelyet módosított diétán keresztül lehet kezelni.

Torok fertőzés

Ha a torkod baktériumok vagy vírusokkal fertőzött, akkor bizonyos ételek fogyasztása után túlzottan köhögnek. Egyes ételek, például savanyú ételek, fűszeres ételek, koffeinmentes italok és az alkohol mindannyian irritálhatják a nyelőcső bélését, miközben torokfertőzést okoz. Az irritáció reflexként okozhat köhögést.