Szem floaters és a felesleges fehérje

Mikor elért egy bizonyos életkor, tizenévesek vagy 20-as évek elején, akkor valószínűleg tapasztalt úszók a látómezőben. A Floaters olyan apró pontok, szálak és “pókhálók”, amelyek időről-időre eltolódnak és kilátszanak. Bár bosszantóak lehetnek, ők ártalmatlanok. Ha azonban jelentősen megemelkedik a floaters, vagy ha villogó fények kísérik őket, azonnal hívja orvosát.

A Vitreous Humor

A szemet szemcseppel töltött viszkózus fehér géllel töltötték. A szemfogat mintegy kétharmadát teszi ki, és többnyire víz, a St. Luke’s Cataract és Laser Institute szerint. Az üveges humor az, ami a szemgolyót adja. A korai életben az üvegtest humora vastagabb, a tojásfehérje konzisztenciájával. Életkorával elkezd vékonyodni és folyékonyabbá válni. Amint az üveges humor folyékonyabbá válik, apró darabok húzódnak el a retinából, ami úszóképződést okoz.

Az úszók okai

Először előfordulhat, hogy a 20-as évek elején észre veszi a szemét, vagy korábban, ha közeledő vagy. Meg lehet őket tenni egy vagy mindkét szemben, és úgynevezett, mert úgy tűnik, “céltalanul” úszkál. Nem tudsz rájuk koncentrálni, mert maga a szemmel mozog. Ezek a fehérje apró bitjei, beleértve az üveges humor darabjait, a fehérvérsejteket és még a vér is. Ahogy floaters sodródnak az üveges humoron, árnyékot vetnek a retinára, láthatóvá téve őket. A szempillák leginkább észrevehetőek, ha megnézzük a fényes égboltot vagy egy üres fehér falat.

Kezelés

Bár biztosan lehet bosszantó, a legtöbb esetben a szemét floaters az öregedés normális részének tekintik. Bár soha nem hagyják el teljesen, a legtöbben az üvegtest humorának aljára esik a látóköréből, csak néha zavarja. A tipikus szemmozgatóknál nincs kezelés. Szélsőséges esetekben, ahol a látómezőt zavaró floaters sokasága van, az üveges humor helyettesítheti a sóoldat oldatával. Ez a sebészet nagyon kockázatos, és nem végez rutinszerűen.

Vészhelyzet

Bizonyos esetekben a floaters jelezheti komolyabb problémát. Ha új látómezejében úszkál a villogó fények mellett, azonnal forduljon orvosához. Lehetséges, hogy a retinája szakadt vagy teljesen el van húzva egy helyen. Ezt nevezik szakadt vagy leválasztott retina. Az All About Vision webhely szerint ez a retina vérellátásának elvesztését okozhatja, ami a látás elvesztését eredményezi. Ha nem kezelik azonnal, ez a látásvesztés tartós lehet.