Halolaj és epilepszia

Az epilepszia olyan állapot, amely befolyásolja az agyi aktivitást és ismételt görcsrohamokat eredményez. Az epilepsziában szenvedő betegeket általában gyógyszeres kezelésre szánják, de a kutatások azt mutatják, hogy a halolaj kedvező hatással lehet az epilepsziákra. A dokozahexaénsavat vagy DHA-t és az eikozapentaénsavat vagy EPA-t tartalmazó halolaj hatékony lehet a rohamok gyakoriságának csökkentésére. A halolaj-kiegészítők fogyasztása előtt forduljon egészségügyi szolgáltatójához.

Az Emory Egyetem Orvostudományi Intézetének kutatói tanulmányozták az ellenőrizetlen epilepsziában szenvedő betegek DHA állapotát. Az omega-3 zsírsavak vérszintjét mértük olyan betegeknél, akiknél refrakter komplex parciális görcsrohamok voltak, és a gyógyszerekkel szemben rezisztens típusú rohamok voltak. A tudósok felfedezték, hogy a refrakter komplex parciális görcsrohamokban szenvedő betegek szignifikánsan alacsonyabbak a DHA szintjeinél, mint azok nélkül, a Science Daily honlapján.

Az “Epilepszia-viselkedés” folyóirat 2005. szeptemberi számában publikált kutatásban az UCL Institute of Neurology az Egyesült Királyságban kutatott az omega-3 zsírsav-kiegészítés hatásait krónikus epilepsziában szenvedő betegeken. 12 héten át a résztvevőknek 1 g EPA-t és 0,7 g DHA-t vagy placebót kaptak. A tudósok felfedezték, hogy az EPA és a DHA a placebocsoporthoz képest csökkenést mutat a görcsrohamokban.

Az izraeli Kalanit Intézet kutatói megvizsgálták az omega-3 zsírsav-kiegészítés hatásait epilepsziás betegek rohamok gyakoriságára. Hat hónapig a betegek 5 g omega-3 zsírsavtartalmú kenyérrétegeket kaptak. A kutatók az “Epilepsia” folyóirat 2002. áprilisi számában jelentették, hogy a résztvevők a lefoglalás gyakoriságának csökkenését tapasztalták.

Az Omega-3 zsírsav-kiegészítés a University of Maryland Medical Center honlapja szerint számos gyógyszerrel, köztük cukorbetegséggel, vérhígító gyógyszerrel és ciklosporinnal zavarhat. Az omega-3 kiegészítők alkalmazása előtt kérdezze meg orvosát, különösen akkor, ha terhes vagy gyógyszert szed.

DHA állapot

Krónikus epilepszia

Lefoglalás gyakorisága

interakciók