Emelkedett májenzimek és fáradtság

A közhiedelemmel ellentétben a fáradtság nem ugyanaz, mint az álmosság, a MayoClinic.com megjegyzi. A fáradtságot gyakran az alvás vágya kísérte, valamint a motiváció hiánya semmi mást nem. A fáradtság számos egészségügyi állapot tünete lehet, beleértve a májbetegséget. A májenzimek emelkedett szintjei, mint például az alanin-transzamináz és az aszpartát-transzamináz, gyulladást vagy májsejtek károsodását idézhetik elő. Az emelkedett aszpartát transzamináz szintek szintén a kimerültséghez kapcsolódnak. Rendszeres orvosi vizsgálatokat kell végezni a lehetséges májfunkciók korai felismerése érdekében.

Emelkedett máj enzimek okai

A hepatitis, a nem alkoholos zsírmájbetegség, az elhízás és az alkoholfogyasztás jellemzően emelkedett májenzimeket okoznak. A májrák, a cirrózis és a máj-hegesedés emelkedést okoz a májenzimekben. Az emelkedett májenzimeket gyakran észlelik a májfunkciós vizsgálat során, kérdezze meg kezelőorvosát a vizsgálati eredmények és kezelési lehetőségek értelmezéséhez.

Stressz, fáradtság és máj enzimek

A “Farmakológia, biokémia és viselkedés” című, 1998. júliusi számában publikált tanulmány azt mutatja, hogy a stressz és a fáradtság növelheti a máj enzim aszpartát transzamináz szintjét. Mivel a stressz-szintek nőttek a vizsgálatban résztvevőknél, a fáradtság tünetei is kialakultak. A kimerült fáradtság után végzett mérések szignifikáns emelkedést mutattak az aszpartát transzamináz szintekben, jelezve, hogy a magas aszpartát transzaminázszint a fáradtság jele. Több kutatásra van azonban szükség annak meghatározására, hogy más tényezők hogyan befolyásolják a fáradtság és a májenzimek kölcsönhatását, valamint a máj egészségi állapotára gyakorolt ​​általános hatásukat.

Fáradtság és májbetegség

A fáradtság a májbetegség leggyakoribb tünete, a Canadian Journal of Gastroenterology 2006. márciusi számában közzétett tanulmány szerint. A tanulmány rámutatott arra, hogy bár most jobban megértik a fáradtságot okozó folyamatokat, A májbetegséghez kapcsolódó kimerültség okainak elégtelen megértése. A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a fáradtság valószínűleg az agy neurotranszmissziójának változásai miatt következik be. További kutatásra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsük azokat a folyamatokat, amelyek hatással vannak a májbetegséggel kapcsolatos fáradtságra, valamint a máj enzimszintjére gyakorolt ​​hatásokat.

A fáradtság okai

Az életmódbeli tényezők, mint az alkoholfogyasztás, a koffeinfogyasztás, a túlzott fizikai aktivitás és az alváshiány gyakran fáradtságot okoznak. Pszichológiai tényezők, mint a szorongás, a depresszió és a bánat néha fáradtságot okoznak. Azonban a fáradtságot olyan betegségek is okozzák, mint például az akut májelégtelenség, a krónikus fáradtság szindróma és a szívbetegség. Mint ilyen, az egészségtudatos életmód megválasztása és a pozitív hajlam megtartása lehetséges módja annak, hogy csökkentsük a fáradtság kialakulásának kockázatát. Ez magában foglalja az egészséges táplálkozást, a rendszeres gyakorlást és a megfelelő pihenést. Forduljon orvosához, mielőtt elkezdené a testgyakorlatot vagy végrehajtaná étrendjét, hogy elkerülje a lehetséges egészségügyi problémákat.