A pangásos szívelégtelenség korai jelei és tünetei

A pangásos szívelégtelenség olyan betegség, melyben a szív nem képes elég vér szivattyúzására, hogy megfeleljen a test szükségleteinek. Általában ez az idő múlásával történik, mivel az artériák keskenyek a szívben, vagy a magas vérnyomás miatt a szív túl gyenge vagy túl merev ahhoz, hogy a szivattyút hatékonyan töltse. Sajnos az orvostudomány nem tudta megváltoztatni a szívelégtelenséghez vezető körülményeket, de olyan gyógyszereket és kezelési protokollokat fejlesztett ki, amelyek javítják a tüneteket és a tüneteket, és segítenek a szív megsegítésében. A korai felismerés, a diagnózis és a kezelés jelentősen javítja a várható élettartamot.

Okoz

A Cedars-Sinai Kórház szerint a korai pangásos szívelégtelenség okai lehetnek egyéb betegségek, például vérrögök a tüdő artériáiban, az amyloidosis, az aktív pajzsmirigy felett vagy alatt, anémia, tüdőbetegségek, constrictív pericarditis, A szív elektromos vezetési rendszere, szívbillentyű rendellenességek, veseelégtelenség, myocarditis vagy kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt magas vérnyomás. Szívelégtelenség alakul ki, miután ezek a más körülmények megrongálódott vagy meggyengítették a szívizmot, hogy többé ne tudjon lépést tartani a normál elvárásokkal, hogy vér szálljon a test többi részébe. A fő kamrák vagy kamrák merevek és nem töltődnek be megfelelően, és az izom maga gyengülhet.

Tünetek

A Merck Manuals Online Medical Library szerint a szívelégtelenség tünetei hirtelen vagy fokozatosan léphetnek fel évek óta. Ha a szív jelentős károkat, például szívrohamot okoz, a tünetek hirtelen elkezdődnek. A pangásos szívelégtelenség leggyakoribb korai tünetei a légszomj és a fáradtság. Az idősebb egyének homályosabb tünetei lehetnek, mint az álmosság, a zavartság és a dezorientáció, amikor az agy nem képes elég oxigént kapni. A szívelégtelenség rövid időre stabilizálódik, de gyakran haláláig halad. Ahogy a szívelégtelenség előrehalad, az egyén duzzanatot tapasztalhat a lábakban, bokákban és lábakban, valamint a gyors vagy szabálytalan szívverések.

Diagnózis

A pszichiátriai szívelégtelenség diagnosztizálásakor az orvosok alapos orvosi előzményeket és fizikális vizsgálatokat fognak tartalmazni. A fizikai vizsgálat általában gyenge vagy gyors pulzusszámot, csökkent vérnyomást, rendellenes szívhangokat és potenciális folyadékgyülemlést jelent a tüdőben. Az orvos észreveheti a megnagyobbodott májat, vagy megjelenítheti a duzzanatot a hasban vagy a lábakon. A Mayo Klinika orvosai szerint az orvos vérvizsgálatot kérhet a vese- és a pajzsmirigy működésének ellenőrzésére. A képalkotó vizsgálatok magukba foglalhatnak mellkasi röntgenképet a szív és a tüdő állapotának, az echocardiogramnak a szívelégtelenség típusának megkülönböztetésére és az ejekciós frakciók mérésére annak mérésére, hogy a szív szivattyúzza-e. Az elektrokardiogramot lehet elvégezni a szív elektromos aktivitásának rögzítésére, és stressztesztet lehet alkalmazni annak mérésére, hogy a szív és az erek milyen módon reagálnak a futópadra.

Kezelés

A Cedars-Sinai Kórház szerint a kezelést az alapbetegségben kezdik, ami elsősorban a szívkárosodást okozza. Az orvosok értékelik a tünetek súlyosságát és azt, hogy a szervezet képes-e a szív csökkentett szivattyúzási hatékonyságára. A kezelés lehetőségei közé tartoznak azok a gyógyszerek, amelyek a szívműködés javítására és a betegség előrehaladásának lassítására használhatók. Az orvosok javasolhatják a biventrikuláris ingerlést, amely az alsó bal és jobb oldali kamrák szivattyúzásának koordinálására szolgál, csökkentve a szivárgások által okozott véráramlást és javítva a szív hatékonyságát. Az orvosok szintén ajánlásokat fogalmaznak meg az életmódbeli változásokról, például súlycsökkenésről, testmozgásról és étrendi változásokról. A betegeknek ajánlatos csökkenteni a só és zsír mennyiségét az étrendben, abbahagyni a dohányzást és elkerülni az alkoholt.

Megelőzés

A pangásos szívelégtelenség korai jeleinek megelõzését olyan mögöttes egészségügyi állapotok kezelésével érik el, amelyek korai károkat okozhatnak. A Mayo Klinika orvosai szerint a legfontosabb az ellenőrzött vagy kiküszöbölhető kockázati tényezők csökkentése. Ezek a kockázati tényezők közé tartozik a magas vérnyomás, koszorúér-betegség és más életmódbeli változások. Az orvosok azt javasolják, hogy a betegek fizikailag aktívak maradjanak, egészséges, kiegyensúlyozott étrendet fogyasszanak, egészséges testsúlyt tartsanak fenn, csökkentik a stresszt és abbahagyják a dohányzást.