A ginko biloba dopaminszintre gyakorolt ​​hatását

A kínai gyógynövényes orvosok évszázadok óta használják a ginkgo biloba fák levelét, a University of Maryland Medical Center honlapján. A közelmúltban a kutatók elkezdték tanulmányozni a ginkgo biloba szintjéből kivont kivonatok lehetséges egészségügyi előnyeit. Jó tudni, hogy milyen hatást gyakorolhat a ginkgo biloba kivonat a dopamin szintre, mivel a dopamin alacsony szintje szerepet játszik az olyan rendellenességekben, mint az ADHD és a Parkinson-kór.

Háttér

Az agyad kémiai hírvivõket, például dopamint használ az agyterületek közötti kommunikációra a testi és szellemi funkciók szabályozására. Joseph Carver pszichológus szerint egy, az enotalone.com-ban megjelent cikkben a dopamin különösen fontos szerepet játszik a mozgásmozgásban és a mentális folyamatokban, mint a figyelem és a motiváció. Az alacsony dopaminszint szerepet játszik az olyan rendellenességekben, mint az ADHD és a Parkinson-kór.

Funkció

A ginkgo biloba kivonat növelheti a dopaminaktivitást, ha a dopamin hosszabb ideig az agyadban marad. A Life Sciences című folyóirat 1999-es cikkében kutatók W.R. Wu és X.Z. Zhu azt állítja, hogy a ginkgo biloba kivonat monoamin-oxidáz inhibitorként működik, ami csökkenti a monoamin-oxidáz szintjét az agyadban. A monoamin-oxidáz lebontja a dopamint. Ezért a ginkgo biloba lehetővé teszi, hogy a dopamin szintjei a monoamin-oxidáz szint csökkenésével növekedjenek.

Jelentőség

Egyetlen tanulmány sem igazolta egyértelműen, hogy a ginkgo biloba dopamin-növelő hatása javítja az egészséges felnőttek szellemi képességeit. Egyes tanulmányok szerint a ginkgo biloba kivonatot szedő emberek kis mértékben javítják a mentális képességeket P.H. szerint. Canter és E. Ernst a “Human Psychopharmacology” folyóirat 2007. júliusi cikkében. Mindazonáltal Canter és Ernst figyelmeztetnek arra, hogy a ginkgo biloba egészséges felnőttekre gyakorolt ​​hatásáról szóló jelenlegi tanulmányok nem konzisztens és egymásnak ellentmondó eredményeket tartalmaznak. Arra a következtetésre jutnak, hogy egyetlen bizonyíték sem utal arra, hogy a ginkgo biloba kivonat és a mentális képességek között már erős egészséges kapcsolat áll fenn már egészséges felnőttek körében.

Parkinson-kór kezelés

A ginkgo biloba dopaminjavító hatása segíthet a Parkinson-kór kezelésében. A Parkinson-kór az agyterületen, amely a substania nigra néven ismert, alacsonyabb a normális mennyiségben dopamin-felszabadító agysejtekből. A Journal of Neurochemistry című, 2005 áprilisában közzétett tanulmányban M. Ahmad és munkatársai a szimulált Parkinson-napi ginkgo biloba kivonatokhoz adtak patkányokat. Ahmad és munkatársai szerint a patkányok, akik ginkgo biloba-t kaptak, több dopamin-felszabadító sejtet tartottak meg három héten át tartó kezelés után.

ADHD kezelés

A ginkgo biloba kivonat segíthet a figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség, vagy az ADHD kezelésében. Egy 2001. májusában megjelent tanulmányban, a Journal of Psychiatry & Neuroscience-ben, M.R. Lyon és kollégái 200 mg ginseng és 50 mg ginkgo biloba kivonatok kiegészítõ hatását tesztelték az ADHD gyermekeknél. Lyon és munkatársai szerint a betegek több mint háromnegyedében javították az ADHD tüneteit a napi kétszeri kezelés alatt álló ginkgo biloba napi adagolásával.