Elektrolit és ivóvíz

Gyakran előfordulhat a kiszáradás gyorsan. Ez különösen akkor igaz, ha hosszú ideig és / vagy meleg hőmérsékleten gyakorol. A szervezetnek fel kell töltenie a vizet az edzés alatt és után, hogy megakadályozza a kiszáradást és megkönnyítse a normális folyamatokat, például a verejtékezést. De hosszabb ideig tartó fizikai aktivitás esetén a szervezet elveszti az elektrolitokat is. Ezeket is ki kell cserélni, a víz pedig nem tartalmazza.

A szervezetnek mindig elektrolitokra van szüksége. Ezek a molekulák, amelyek tartalmaznak szabad ionokat – sok ásványi anyag – és segítenek szabályozni számos folyamatot a szervezetben, ideértve az ideg- és izomfunkciókat, a hidratációt, a vér pH-értékét, a vérnyomást és a sérült sérüléseket gyógyító anyagokat a MedicalNewsToday.com szerint. Az elektrolitokat természetesen számos ételen keresztül kapják, és általában nem aggodalomra adnak okot az alkalmi gyakorlathoz. Súlyosabb esetekben azonban a szervezet elektrolitjait figyelembe kell venni.

Brian Mac a BrianMac.co.uk-on javasolja, hogy 10-15 perc alatt kis mennyiségű vizet fogyasszon az edzés során. Ez segít azonnal cserélni az elveszett vizet az izzadság miatt. A több mint 60 percig tartó edzéshez más tápanyagokat is fel kell venni. A Mac azt ajánlja, hogy olyan italt fogyasztjon, amely 5-7 százalékos szénhidráttartalmat tartalmaz. Ez lehetővé teszi a szervezet számára, hogy gyorsan felszívja a szénhidrátokat, gyors tüzelőanyagot biztosítva és segíti az elektrolitok feltöltését a szervezetbe.

Számos kereskedelmi sportital, köztük a Gatorade, a Powerade és a Vitamin Water mindegyike szénhidrátokat és elektrolitokat tartalmaz, amelyek értékesek azok számára, akik több mint 60 percet használnak. De saját sportitalt is készíthet elektrolitokkal. A BrianMac.co.uk azt ajánlja, hogy kis mennyiségű narancs vagy gyümölcslevet adjon hozzá a vízhez, vagy keverjék 5 evőkanál. Asztali cukrot és 1/3 ts. Sót egy liter vízben.

Ha cukorbetegsége van, vagy más vércukor-betegségben szenved, konzultáljon orvosával, mielőtt sportitalokat szed, hogy feltöltse az elektrolitokat. Ne feledje, hogy még akkor is fogyasztja a vizet, amikor 60 percnél hosszabb ideig gyakorol, de az elektrolitokat tartalmazó folyadékok sokkal fontosabbak lesznek, ha elmulasztja az órát. Ezenkívül megőrizheti fogászati ​​egészségét oly módon, hogy szivattyún keresztül italokat fogyaszthat, vagy gyorsan meg is inzolhatja őket, és vízzel öblítheti ki a szájat, hogy eltávolítsa a fogazatból származó cukrokat.

Elektrolit funkció

Folyadékcsere a hosszú edzések után

alternatívák

szempontok